دانستن نکات و روش های نگهداری از انگشتر فیروزه برای علاقه مندان و صاحبان این سنگ، بسیار ضروری و لازم است. فیروزه یکی از حساسترین و در عین حال جذابترین سنگ های زینتی محسوب میشود. خواص انگشتر فیروزه به قدری زیاد است که حتی در مقالات دیگر نیز راجع به آن گفتگو کرده ایم. اما نکته اصلی اینجاست که اگر میخواهید از این خواص و ویژگی ها بهره مند شوید، باید به خوبی از انگشتر فیروزه مراقبت کنید. این مراقبت ها به زنده ماندن و شارژ بودن فیروزه کمک قابل توجهی میکند. در ادامه، این اصول را با شما در میان خواهیم گذاشت. همراه ما باشید.
عوامل آسیب زننده به انگشتر فیروزه
قبل از اینکه بخواهیم درباره اصول نگهداری از انگشتر فیروزه سخن بگوییم، ابتدا لازم است عواملی را که به این سنگ زینتی و با ارزش آسیب میرسانند عنوان کنیم. همانطور که اشاره شد، فیروزه سنگی است که همواره در معرض خطرهای گوناگون قرار دارد و به راحتی آسیب میبیند. آسیب های این سنگ میتواند به شکسته شدن، کدر شدن، تغییر رنگ و ایجاد لکه های سیاه منجر شود. اما چه چیزها و چه عواملی باعث میشود که این اتفاقات برای انگشتر فیروزه شما رخ بدهد؟ در پاسخ باید گفت عواملی مانند:
- مواد اسیدی
- شوینده ها
- چربی ها
- عرق کردن
- ضربه خوردن
- رنگ
- چسب
- حرارت شدید
میتوانند آسیب زنندگان اصلی به فیروزه باشند. هرکدام از این عوامل به نوعی باعث تخریب و از بین رفتن فیروزه خواهند شد. مثلاً مواد آرایشی به مرور زمان رنگ انگشتر فیروزه را تغییر داده و سطح آن را کدر میکنند. برای مقابله با این آثار و جلوگیری از آسیب دیدن فیروزه، راه هایی وجود دارد که به شما بیان میکنیم.
اصول نگهداری از انگشتر فیروزه
برای نگهداری از انگشتر فیروزه ابتدا لازم است انگشتر خود را دقیقتر بشناسید. فیروزه عجمی که در مقالهای دیگر نیز به صورت کامل و جامع درباره آن صحبت کردیم، از نمونه های حساس فیروزه است. اگر چنین انگشتری دارید باید بدانید که لازم است مراقبت های خود را چند برابر کنید. برخی از اقدامات و روش ها وجود دارد که میتوانید به وسیله آنها فیروزه خود را تمیز کرده و از آن نگهداری کنید.
شستشو با آب
آب پاک کننده ترین ماده در جهان است. در قرآن کریم نیز به خاصیت پاک کنندگی و مطهر بودن آب، چندین مرتبه اشاره شده است. یکی از بهترین راه ها برای تمیز کردن انگشتر فیروزه و پاک کردن آن از آلودگی ها، شستشوی فیروزه با آب است. آب جاری و یا آب بدون کلر و مواد غیرمعدنی، بهترین گزینه برای این کار میباشند. البته توجه داشته باشید، برخلاف بسیاری از انگشترها، فیروزه نباید مدت زیادی در آب بماند. به همین جهت آن را به خوبی بشویید و سپس با یک حوله نرم، خشک کنید. اگر فیروزه مدت زیادی در آب بماند، حاشیه زرد رنگی در آن ایجاد خواهد شد.
نور غیرمستقیم خورشید
نور خورشید میتواند پاک کننده آلودگی ها و کثیفی ها باشد البته اگر شرایط آن رعایت شود. در صورتی که فیروزه را مستقیماً در برابر نور خورشید و حرارت آن قرار دهید، ممکن است آسیب جدی به سنگ خود وارد کنید. برای تمیز کردن فیروزه با نور خورشید، لازم است آن را در برابر نور غیرمستقیم، مانند شیشه مات و در یک جای خشک قرار دهید. چند ساعت زمان لازم است تا آلودگی ها از بین بروند و فیروزه شما مجدد شارژ شود.
نمک دریا
نگهداری از انگشتر فیروزه را میتوانید به راحتی با نمک دریا انجام دهید. نمک دریا خاصیت آنتی باکتریال دارد و میتواند مواد مضر و چربی ها را به سرعت دفع کند. برای این کار ابتدا با یک پارچه نخی، آثار به جا مانده از آلودگی را از روی سنگ پاک کنید؛ سپس انگشتر را در یک ظرف قرار دهید و روی آن را با نمک دریاییِ خشک بپوشانید. فیروزه را چند ساعت در همین حالت نگه دارید تا به خوبی پاک و تمیز شود.
پارچه نخی و نم دار
گاهی اوقات به راحتی و با یک پارچه نخی نیز میتوان انگشتر را تمیز کرد و آلودگی ها را برطرف نمود. زمانی که سنگ انگشتر شما به یک عامل مخرب مانند مواد اسیدی و قلیایی، لوازم آرایشی و بهداشتی و… برخورد کرد، یک پارچه نخی تمیز را کمی نم دار کنید و چند مرتبه به خوبی روی انگشتر بکشید. فیروزه دارای منافذی است که مواد از آن رد شده و به عمق سنگ نفوذ میکند. پس دقت کنید که باید این امور را با حوصله و به صورت کامل انجام دهید.